Virus ziekenhuis Hoorn onder controle

Het computervirus dat de afgelopen dagen de computers in het Westfries Gasthuis in Hoorn platlegde, is bijna onder controle. Alle operaties en afspraken in de poliklinieken gaan inmiddels weer gewoon door. Dat maakt Fred Plukker, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, donderdag bekend.

Ruim duizend van de 1500 computers doen het weer. Technici zijn bezig de laatste computers virusvrij te maken.

Dat de computers van het ziekenhuis uitvielen, komt volgens Plukker door de strenge beveiliging, die meteen reageerde op het virus. "Als er meer dan vijf keer een verkeerd wachtwoord is ingevoerd, gaat het hele systeem plat", weet Plukker. Volgens de bestuursvoorzitter zijn geen patiëntengegevens naar buiten gekomen.

Het ziekenhuis kwam er dinsdagmiddag achter dat computers in het ziekenhuis last hadden van een virus. Enkele tientallen operaties die geen spoed vereisten werden verzet, omdat computers - die onder meer gebruikt worden voor operatieverslagen en gegevens over de medicatie van patiënten - besmet waren.

De kosten van de schade door de virusuitbraak zijn nog niet bekend. "We hebben ICT'ers moeten inhuren en er zijn tientallen operaties afgezegd, dus dat heeft financiële gevolgen", zegt Plukker. "Maar we proberen de afzeggingen weer in te halen."