Ophef om joden-opmerking Keuringsdienst van Waarde

De aflevering van 'Keuringsdienst van Waarde' (KvW) van vanavond heeft tot behoorlijk wat commotie geleid. In het tv-programma werd een link gelegd tussen Joden en rozijnen.

Het NTR-programma stond vanavond geheel in het teken van rozijnen. De makers wilden uitzoeken waarom rozijnen, niets meer dan gedroogde druiven, zoveel goedkoper zijn dan druiven. Dit terwijl het verwerkingsproces van rozijnen juist veel meer geld kost.

Co-presentatrice Marijn Frank was te gast bij een wijngaard. Terwijl ze het proces nauwlettend volgt, vertelt de boer dat de druiven eerst worden vergast, alvorens de oven in te gaan. "Doet u dit niet ergens aan denken?", vraagt ze. "Ik zeg niks", luidt het antwoord van de boer. "Dan zeg ik ook niks", besluit ze.

De opmerking van Marijn, een cynisch grapje over de Holocaust, heeft al behoorlijk wat teweeg gebracht. "Wat een foute opmerking", vindt FOK!ker CantFazeMe in het KvW-topic op het forum. Andere FOK!kers gaan er dan ook vanuit dat het bewuste fragment morgenavond te zien zal zijn in De Wereld Draait Door. "Ze hebben het er ook niet uitgeknipt. Dat is misschien nog het meest opmerkelijke", vindt Felagund.

Ook op de site van KvW zelf wordt verontwaardigd gereageerd. Ene Louis vindt het 'pijnlijk', aldus de titel van de reactie. "Zegt het meisje:'ze gaan dus de gaskamer in en dan de oven, waar doet je dat aan denken?'. Hilarisch antwoord:'ik zeg niks, haha. 'Inderdaad wonderlijke tv", aldus de reactie. Het zou nog lang onrustig blijven.


De aflevering van vanavond is hier te zien, de bewuste scène begint om 15'30"
Wie snel wil zijn, kijkt hier voor het fragment