De Jager verbiedt provisies

De provisies die verzekeraars en banken aan onafhankelijke tussenpersonen betalen worden verboden. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) stuurt deze week een brief met voorstellen naar de Tweede Kamer, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

De Jager wil volgens de krant dat tussenpersonen zich alleen laten leiden door het belang van de consument. Met de huidige regeling betaalt de bank een tussenpersoon als hij iemand overtuigt bij die bank bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. De vrees bestaat dat ze daardoor eerder kiezen voor de bank die het meest betaalt en niet voor de hypotheek die het beste bij de klant past.

Deze regeling zou een van de oorzaken zijn van de woekerpolisaffaire. Daarbij werd een groot deel van de inleg van klanten besteed aan 'onkosten'.

De voorstellen zijn een ommezwaai omdat de hoogte van de provisies in de jaren negentig juist werd vrijgegeven. De krant schat dat jaarlijks tussen de een en twee miljard euro aan provisies naar tussenpersonen vloeit.

De Jager wil de provisies verbieden omdat uit onderzoek zou blijken dat eerder genomen maatregelen niet tot een cultuuromslag bij de tussenpersonen leiden.

De Autoriteit Financiële Markten zei kortgeleden al voorstander te zijn van een provisieverbod. De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis hadden tot voor kort hun reserves, maar zouden de voorstellen steunen. De organisatie van tussenpersonen Adfiz heeft zijn weerstand volgens de krant kortgeleden opgegeven.

Het verbod moet in 2013 van kracht worden. Door het verbod moeten mensen zelf betalen voor financieel advies. De Consumentenbond vreest dat mensen met een lager inkomen daardoor niet meer aan advies kunnen komen.