Man overleden na eten giftige paddenstoel

Een man uit Heerlen is overleden na het eten van een zeer giftige paddenstoel. Dat heeft een woordvoerder van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen maandag bevestigd. De Limburger plukte en at de zeer giftige groene knolamaniet. Deze paddenstoel wordt ook wel Death Angel genoemd.

De man overleed op 12 september. De vriendin van de man, die het nieuws naar buiten bracht, wil iedereen waarschuwen voor het eten van wilde paddenstoelen, zeg de woordvoerder.

Het eten van de groene knolamaniet zorgt voor acute misselijkheid, diarree en braken maar leidt uiteindelijk tot nier- en leverfalen. Omdat die ziekteverschijnselen vaker voorkomen, ging de man te laat naar het ziekenhuis. Zijn lever was aangetast. De man kreeg direct antistoffen toegediend, maar dat bleek niet meer te helpen.

De enige mogelijkheid om het 61-jarige slachtoffer te redden was een levertransplantatie. Dat is gebeurd in Leuven, maar bleek niet levensreddend.

Het Voedingscentrum waarschuwde vorige maand voor het plukken en eten van wilde paddenstoelen, omdat de meeste mensen niet weten welke giftig zijn.