Boorschacht bereikt mijnwerkers Chili

Reddingswerkers zijn klaar met het boren van de schacht die ze willen gebruiken voor het naar boven halen van de 33 mijnwerkers die in Chili al ruim twee maanden op bijna 700 meter diepte onder de grond vastzitten. Dat hebben de reddingswerkers zaterdag laten weten.

Vermoedelijk kan binnen enkele dagen worden begonnen met het redden van de kompels.

Update 15.55 uur:
De schacht waardoor 33 Chileense kompels na ruim twee maanden uit een mijn moeten worden gered, heeft zaterdag de mijnwerkers bereikt. De 'Plan B'-boor wist als eerste van drie boren de mijnwerkers op een diepte van 622 meter te bereiken.

Twee andere boren, de 'Plan A'-boor en de 'Plan C'-boor, kwamen vast te zitten nadat ze herhaaldelijk van hun koers waren afgeweken.

"Dit is een belangrijke prestatie", aldus de Chileense minister van mijnbouw Laurence Golborne. "Maar we hebben nog steeds niemand gered. Deze reddingsoperatie is niet voorbij totdat de laatste mijnwerker deze mijn verlaat."

Nu de boor de mijnwerkers heeft bereikt moet een moeilijke keuze worden gemaakt: het team reddingswerkers moet beslissen of de mijn verstevigd moet worden met stalen pijpen, of dat de mijnwerkers door de onversterkte schacht omhoog worden gehesen.

Stalen pijpen kunnen voorkomen dat stenen naar beneden vallen, waardoor de reddingscapsule vast zou komen te zitten, maar het inbrengen van de stalen pijpen kan er ook voor zorgen dat de schacht instort. Dat zou een desastreuze tegenslag zijn.

"Je zou in de 600 meter lange schacht een heleboel pijpen moeten inbrengen, die samen meer dan honderdvijftig ton wegen", aldus Golborne. "En deze pijpen kunnen ervoor zorgen dat de verplaatsing van de Phoenix (de reddingscapsule, red.) wordt geblokkeerd. Het is geen eenvoudige beslissing."

Als zaterdag uit video-opnames van de schacht blijkt dat deze glad, sterk en uniform genoeg is om de capsule naar boven te hijsen, kan dinsdag een poging worden gewaagd de mijnwerkers uit de mijn te halen. 

Reddingsschacht Chileense mijnwerkers gereed
Reddingsschacht Chileense mijnwerkers gereed (Foto: ANP)