Sarkozy op bezoek bij paus

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag een bezoek aan paus Benedictus XVI gebracht. Het lijkt een poging zijn beschadigde reputatie bij Franse katholieken na het uitzetten van duizenden Roma enigszins te herstellen.

De uitzettingen zijn door veel rooms-katholieken bekritiseerd en de paus zelf leek er deze zomer ook naar te verwijzen in een boodschap over verdraagzaamheid. Op 22 augustus riep hij in het Frans op 'menselijke verscheidenheid te accepteren' en hij vroeg ouders om 'hun kinderen te onderrichten over de universele waarde broederschap', uitspraken die volgens velen aan Frankrijk waren gericht.

Vrijdag riep de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran, hoofd van het bureau van de interreligieuze dialoog van het Vaticaan, in het bijzijn van Sarkozy en zijn gezelschap op tot gebeden voor Frankrijk en zijn leiders, voor 'absoluut respect voor het leven', voor vrede, rechtvaardigheid en 'dat immigranten en zij die vervolgd worden welkom zijn'.

Sarkozy heeft de uitzettingen van de Roma verdedigd door te stellen dat ze een onderdeel zijn van optreden tegen illegale immigranten en criminaliteit. De meeste Roma zijn afkomstig uit Roemenië en Bulgarije en mogen vrij naar Frankrijk reizen. Ze moeten wel een werk- of verblijfsvergunning aanvragen als ze willen werken of er gedurende langere tijd willen wonen.