'Begrotingstekort VS beangstigend'

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is 'beangstigend'. Dit heeft de vorige president van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) Alan Greenspan gezegd. Volgens hem zou de Amerikaanse overheid er goed aan doen om flink te snijden in de uitgaven in plaats van de belastingen te verhogen.

Greenspan: "De staatsschuld loopt op in een dusdanig tempo dat het verschil tussen de staatsschuld en de leencapaciteit snel slinkt." Volgens hem kunnen bedrijven nu terughoudend worden met investeren als gevolg van het tekort.

"Dit veroorzaakt namelijk onzekerheid over het toekomstige belastingbeleid. De Amerikaanse economie is mede gekrompen door de lage investeringen", aldus de voormalig Fed-voorzitter.

Het tekort van de VS bedroeg het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september, 1,47 biljoen dollar. Dit is meer dan 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Amerika. Het tekort over het boekjaar van 2011 lijkt weinig te dalen; de schatting voor volgend jaar bedraagt 1,42 biljoen dollar.


Oud-president Federal Reserve Alan Greenspan: Tekort VS beangstigend