FTD zet torrentknop op Brein-site

Tijdens een van de deze week gevoerde rechtszaken tegen FTD heeft FTD in de rechtbank laten zien hoe eenvoudig het is een NZB-knop toe te voegen aan een applicatie of website, door een torrentknop te plakken in de website van de stichting BREIN.

Een belangrijk punt in de zaak van Brein tegen FTD is het feit dat de door FTD zelf uit hun software verwijderde NZB-knop eenvoudig is terug te plaatsen door gebruikers met behulp van software die is ontwikkeld door derden.

BREIN stelt dat het verwijderen van de knop slechts van cosmetische aard is. Daarmee zou FTD volgens BREIN verantwoordelijk zijn voor inbreuk op auteursrechten.

Met de NZB-knop worden gebruikers van het immens populaire FTD direct naar een NZB-zoekmachine als binsearch of nzbindex geleid.  Daarvandaan valt eenvoudig een NZB bestand te downloaden.  Door die in te laden in een nieuwsgroep-programma als SABnzbd+ of Grabit kunnen bestanden weer eenvoudig van usenet worden gedownload.

FTD ontkent niet dat de NZB-knop middels een aantal externe tools is terug te plaatsen, maar stelt dat zij daar part noch deel aan hebben, omdat de knop weer is toegevoegd door de gebruikers. Zoiets is mogelijk bij allerlei programma's en websites.

Ter ondersteuning heeft de Usenet-community in de rechtbank getoond dat een nzb-zoekknop simpel is toe te voegen aan de website van Brein, zo meldt FTD aan 3voor12.

FTD directeur Ronald Sievers zegt tegen 3voor12 dat dit een van de hoogtepunten van de zitting opleverde: "FTD heeft de NZB-knop niet terug geplaatst, dat hebben slimme gebruikers gedaan. Die hebben een soort add-on in de browser gemaaktJe moet het zien als een sticker die op een flyer geplakt wordt. Wij zijn daar geen voorstander van, we hebben hem immers niet voor niets weggehaald. Om uit te leggen hoe zoiets werkt, hebben we de rechter zo'n add-on getoond op de site van Brein. Met het tooltje konden we de site van Brein eenvoudig omtoveren tot een zoekmachine voor torrents. Daar hadden ze duidelijk niet op gerekend. Je kon het stoom uit de oren van Tim Kuik zien komen."

In zowel de zaak tegen Eyeworks als de bodemprocedure tegen BREIN boekte FTD de afgelopen dagen kleine morele overwinningen. Zo moest de advocaat van Eyeworks toegeven dat op FTD noch gedownload noch geüpload kan worden en kon de advocaat van BREIN niet anders dan toegeven dat het materiaal niet bij FTD staat, maar op usenet, een platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Op fighttodefeat.nl doet FTD verslag van de rechtzaken.

Update:
Dit bericht is te LOL om niet omhoog te schoppen.