Sociaal isolement voor aanvaller agent

De Nederlandse Politiebond wil dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan agressie of geweld tegen agenten sociaal geïsoleerd worden. Dat zei hoofdbestuurder van de bond Jan Willem van de Pol donderdagavond in Nieuwsuur.

Ook relschoppers die agressief zijn tegen de brandweer of ambulancebroeders moeten bijvoorbeeld geen ticket meer kunnen boeken bij de KLM, niet meer automatisch lid kunnen worden van de ANWB of sportvereniging en geen hulp meer krijgen van een woningbouwvereniging. "We moeten die mensen recht in hun sociale leven treffen."

Volgens de bond moet er een databank komen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor geweld tegen hulpverleners. "Natuurlijk zijn er veel mensen die gaan denken aan de wet op de privacy of andere dingen die in het strafrecht staan. We denken ook helemaal niet aan een strafrechtelijke keten van oplossingen. We denken veel meer aan een burgerrechtelijk protest waarbij maatschappelijke organisaties zich gaan opstellen en gaan zorgen dat dit geweld, dit excessieve geweld, tegen politiemensen gaat ophouden", zegt Van de Pol.

Onderzoeker Jaap Timmer van de Vrije Universiteit, gespecialiseerd in geweld tegen hulpverleners, stelt dat er in bijvoorbeeld het voetbal ook dit soort uitwisselingen van informatie bestaan. "Dat geldt ook voor mensen die er een potje van maken met leningen en schulden. Die komen ook in een databank terecht zodat ze niet meer problemen kunnen maken. Je moet kijken hoe werkt dat en hoe je het kan toepassen op deze problematiek."

Van de Nederlandse agenten zou 94 procent wel eens geconfronteerd zijn met agressie of geweld, zo zou uit onderzoek blijken. Jaarlijks zou het gaan om ruim 1200 agenten. Het aantal incidenten zou daarbij alleen maar toenemen, ondanks dat de strafeisen voor geweld tegen hulpverleners de afgelopen tijd omhoog gingen.


(Foto: Novum)