Opstelten donderdagavond naar koningin

Informateur Ivo Opstelten (VVD) gaat donderdagavond naar koningin Beatrix om zijn eindverslag aan te bieden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Opstelten wordt om 19.00 uur verwacht bij Paleis Huis ten Bosch. Na afloop geeft hij een persconferentie in het gebouw van de Eerste Kamer. Naar verwachting wordt na zijn bezoek VVD-leider Mark Rutte benoemd tot formateur.

Aanvankelijk zou Opstelten woensdag al naar de koningin gaan, maar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders en nieuwe kritiek van de twee dissidenten binnen het CDA zorgden voor vertraging.

Nadat Ad Koppejan en Kathleen Ferrier eerder deze week hun verzet tegen deelname aan het rechtse minderheidskabinet hadden gestaakt, lieten zij zich opnieuw kritisch uit over politieke samenwerking met de PVV. Zo zei Koppejan dat het doel bleef om Wilders te 'ontmaskeren'. Die eiste daarop duidelijkheid voordat Opstelten zijn eindverslag kon gaan aanbieden aan het staatshoofd.

Dat gesprek tussen het duo en VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en CDA-Kamerlid Ank Bijleveld vond donderdagochtend plaats. Koppejan en Ferrier hebben daarbij verklaard dat zij alle maatregelen in het gedoogakkoord steunen. "En daar ging het mij om", zei Wilders.

Rutte, Verhagen en Wilders kwamen daarna opnieuw bijeen in de Eerste Kamer om samen met Opstelten een definitieve versie van het eindverslag op te stellen.