Herstel woningmarkt zet niet door

Het herstel op de Nederlandse woningmarkt laat op zich wachten. In het derde kwartaal van 2010 is het aantal verkochte woningen in Nederland gedaald met 13 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt donderdag bij de presentatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In het achterliggende kwartaal werden in totaal 28.500 woningen verkocht. NVM-makelaars waren goed voor 21.605 woningverkopen, 13 procent minder dan een kwartaal eerder. Hoewel het aantal verkopen in het derde kwartaal vanwege de vakantieperiode traditiegetrouw 4,5 procent lager ligt dan het kwartaal ervoor is een daling met 13 procent ronduit slecht, stelt de makelaarsvereniging.

De NVM wijt de teruggang aan de voortdurende onzekerheid bij consumenten, vanwege het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen het afgelopen kwartaal. "We zien dat het lichte herstel in de eerdere kwartalen van 2010 nog niet doorzet, terwijl we dat wel hadden gehoopt", aldus Ger Hukker, de voorzitter van de makelaarsvereniging.

"Natuurlijk zien we in deze cijfers over het derde kwartaal nog niet de verwachte positieve effecten van de komst van het nieuwe kabinet, dat heeft aangegeven de hypotheekrente ongemoeid te laten. Dat geeft mogelijk enige rust op de woningmarkt, zodat consumenten weer durven bewegen", aldus Hukker. "Het vierde kwartaal van 2010 laat hopelijk een beter resultaat zien."

Hoewel de NVM blij is dat het komende kabinet de hypotheekrente ongemoeid laat, is de organisatie niet gerust over de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Zo duurt het erg lang voordat een hypotheekaanvraag wordt gehonoreerd. "De doorlooptijd van een hypotheekaanvraag is toegenomen van zes naar acht weken", aldus Hukker. "Dit heeft een stagnerend effect op de woningmarkt."

De tegenvallende verkoopcijfers staan volgens de NVM in schril contrast met de sterk verbeterde betaalbaarheid op de woningmarkt. De zogenaamde Betaalbaarheidsindex van de branchevereniging staat momenteel op een niveau van 137 punten, een van de hoogste standen in de afgelopen tien jaar. "In twee jaar tijd zijn de woonlasten voor koopwoningen met bijna 20 procent gedaald", aldus de makelaarsvereniging. "De koper is zich hier echter nauwelijks van bewust."

Tevens daalden het afgelopen kwartaal de prijzen van alle woningtypen, waarmee het verwachte herstel van de prijzen zich, na een opgaande lijn in de eerste zes maanden van 2010, in het derde kwartaal van 2010 niet doorzette. De prijs van een verkochte woning bedroeg gemiddeld 233.000 euro, 1,3 procent lager dan een kwartaal eerder. Met een gemiddelde verkoopprijs van 176.000 euro kwam de prijs voor appartementen het afgelopen kwartaal 0,2 procent lager uit.

De gemiddelde prijs voor vrijstaande woningen en twee-onder-eenkapwoningen daalden in het tweede kwartaal naar respectievelijk 380.000 euro en 233.000 euro met achtereenvolgens 2,1 procent en 2,0 procent.