Vrouw achter de bar in New Delhi

Twintig jaar oude whisky, exclusieve merken champagne, je kunt bijna alles vinden in de luxe bars van de Indiase hoofdstad New Delhi. Behalve vrouwen achter de bar.

Binnenkort verandert dat echter, nu de stad een eeuw oude wet waaronder vrouwen geen alcohol mochten schenken, heeft gewijzigd. Voor activisten en de alcoholindustrie heeft het veel te lang op zich laten wachten.

"Als je in een opkomende, moderne democratie als India een vliegtuig mag besturen en president mag zijn, dan zou je zeker achter de bar mogen staan", zegt activiste Nafidas Ali. "Vrouwen zouden de macht moeten hebben zelf te bepalen waar ze werken en niet beperkt worden door regels die ervan uitgaan dat vrouwen niet voor zichzelf kunnen beslissen."

Het duurde in de hoofdstad drie jaar om een directief van het hooggerechtshof te volgen waardoor de wet uit 1914 werd gewijzigd, terwijl vrouwen in andere delen van India wel al lang een pilsje mochten tappen. Het verbod zou voornamelijk gehandhaafd zijn om vrouwen te beschermen. "Er zijn enkele onfortuinlijke incidenten geweest", aldus Ali. "De regering probeert er altijd voor te zorgen dat er wetten zijn die vrouwen beschermen.. Maar dit is niet hun zaak, het is de zaak van vrouwen."

Het gaat er daarnaast niet alleen om om vrouwen een keuzemogelijkheid te geven of een kans om geld te verdienen in een lucratieve branche, de sector kan een vrouwelijke touch goed gebruiken.

"Vrouwen achter de bar zou zeker een vooruitgang zijn. Ze stemmen het publiek milder", verwacht Vikram Achanta, mede-oprichter en directeur van een school voor barpersoneel. Maar Achanta denkt niet dat de vrouwen morgen in de rij staan voor zijn cursussen, want er zijn nog altijd sociale normen waar ze mee te maken hebben en de meeste meisjes hebben toestemming en steun van hun ouders nodig.

In India mag er pas vanaf 25 jaar alcohol gedronken worden en de prijzen zijn hoog. Een flesje bier kost soms meer dan een diner. Nu de economische situatie in het land echter steeds beter wordt, ontstaat er een middenklasse die wel uit eten wil in chique restaurants en daarna nachtclubs en bars bezoekt. In dergelijke etablissementen kan een barman omgerekend driehonderdvijftig euro verdienen -twee keer het salaris van een leraar.

"Waarom zouden vrouwen het niet mogen? Bareigenaren vinden het absoluut een gemis", zegt Achanta. "Ik betwijfel überhaupt of de vrouwen in dubieuze uitspanningen terechtkomen. Er zijn zo weinig barvrouwen dat ze nu kunnen kiezen waar ze willen werken."