Israëlische rector naar hoorzitting wegens lesboek

De rector van een Israëlische middelbare school is opgeroepen voor een hoorzitting van het ministerie van onderwijs, omdat op zijn school gebruik wordt gemaakt van een lesboek waarin naast de Israëlische kijk op de stichting van het land ook de Palestijnse kant van het verhaal is opgetekend. Dat maakten de Israëlische autoriteiten vrijdag bekend.

De controverse op de school in het zuiden van Israël toont aan hoe beladen de gebeurtenissen rond de stichting van de joodse staat meer dan zestig jaar na dato nog zijn. Israëlische joden vieren 1948 als het jaar van hun onafhankelijkheid terwijl, Palestijnen Arabische Israëliërs rouwen om wat zij noemen 'al-naqba' -de catastrofe-, het jaar van hun nederlaag en massale exodus.

De rector van de Shaar Hanegev-school moet zich volgende week melden om aan het ministerie van onderwijs uit te leggen waarom hij een ongeautoriseerd lesboek gebruikt, aldus regeringswoordvoerster Hagit Cohen.

Het lesboek in kwestie biedt naast de Israëlische kant van het verhaal ook die van de Palestijnen, met een kolom wit in het midden zodat leerlingen daar hun eigen gedachten en meningen kunnen weergeven. Een van de docenten van de school zei tegen de krant Haaretz dat het ministerie de school twee dagen na de start van het schooljaar opdracht gaf het boek niet meer te gebruiken.

Cohen zei dat het boek al tijdens de vorige regering was afgewezen en dat het beleid altijd zo is geweest dat schoolhoofden die ongeautoriseerd lesmateriaal gebruiken, zich moeten verantwoorden bij het ministerie. "Het gaat niet om de inhoud van dit specifieke boek", zei Cohen. Ze wilde niet zeggen welke stappen het ministerie zou kunnen nemen.

Vorig jaar gaf de Israëlische minister van onderwijs opdracht referenties aan de Palestijnse 'catastrofe' uit een lesboek voor Arabische leerlingen te schrappen. Het stond docenten vrij om persoonlijke en nationale tragedies wat betreft Palestijnen te bespreken, aldus de minister destijds tegen het parlement, maar 'geen enkel land ter wereld zou in zijn officiële curriculum de stichting van het land als catastrofe behandelen'.