Politiechef en officier door krakers bedreigd

Na dreigementen uit de kraakbeweging worden de woningen van officier van justitie Otto van der Bijl en politiecommissaris Leen Schaap in Amsterdam beveiligd. Dat schrijft Het Parool vrijdag. De Amsterdamse politie bevestigt alleen dat 'maatregelen zijn genomen'.

De naam van de partner van Van der Bijl zou op zijn huis zijn geklad. Ook zijn kind wordt genoemd, met de mededeling 'een ongeluk zit in een klein hoekje'. Op de activistische website indymedia.nl zou een oproep zijn geplaatst een bom onder de auto van Schaap te plaatsen, maar het lijkt erop dat die oproep inmiddels is verwijderd.

Van der Bijl en Schaap worden door krakers gezien als de gezichten van de ontruimingsploeg. Een oproep op de website om vooral een pacifistische koers te blijven varen wordt beantwoord met opmerkingen dat daarmee 'niets' is bereikt.

Vrijdag is het kraakverbod officieel ingegaan. Amsterdam is van plan op termijn tweehonderd panden leeg te halen, maar onderneemt vrijdag nog geen actie omdat voorbereiding nodig is. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft harde kritiek op de plannen van de gemeente, vooral omdat ontruimen meer prioriteit krijgt dan het bestrijden van leegstand.