VN komt met 'ET-ambassadrice'

We kunnen er niet meer om heen. Zelfs de Verenigde Naties (VN) zien in dat mensen niet de enige intelligente wezens zijn in het immense heelal. De VN heeft daarom een contactpersoon aangesteld die buitenaardse bezoekers welkom gaat heten op onze planeet.

De keuze is gevallen op Mazlan Othman, een Maleisische astrofysica. De wetenschapper zwaait momenteel nog de scepter over het Office for Outer Space Affairs (Unoosa). Volgende week zal zij op een wetenschappelijke conferentie haar nieuwe werkgever bekendmaken.

"De voortdurende zoektocht naar tekenen van buitenaards leven, door verschillende instellingen, bevat onze hoop dat de mensheid op een dag buitenaardse levensvormen zal ontdekken", verklaart Othman. "Als het zover komt, moeten we een gecoördineerde respons klaar hebben die rekening houdt met alle gevoeligheden omtrent die materie. De VN kan hier een leidende rol in spelen."

Professor Richard Crowther van de UK Space Agency is in zijn nopjes met de nieuwe VN-ambassadrice voor buitenaards leven. "Ze is zonder enige twijfel dé persoon die op zo'n niveau een nuchtere blik kan behouden", vindt de expert iop het gebied van ruimtebestuur en -problematiek.

Toch gaat Crowther er niet van uit dat we snel buitenaards leven mogen verwelkomen op de Aarde. Communicatie via radio- of lichtsignalen ligt meer voor de hand, beweert hij. Daarnaast denkt hij dat we eerder buitenaardse microbes zullen ontmoeten dan een echte ET.