Aanhoudingen bij kraakactie op de Dam

De actie op de Dam tegen het kraakverbod is rustig verlopen. De enkele honderden krakers die de nacht doorbrachten op het plein in Amsterdam hebben geen problemen veroorzaakt. De krakers laten zelf via de linkse activistensite Indymedia weten dat er drie demonstranten zijn aangehouden voor onder meer wildplassen.

De politie kan de aanhoudingen nog niet bevestigen. "Wildplassen is ook niet echt noemenswaardig", zegt een woordvoerder. Volgens de politie waren er op het hoogtepunt van de actie ongeveer tweehonderd krakers op de Dam verzameld. De schattingen van de krakers lopen op tot tweeduizend deelnemers.

Op Indymedia laten twee krakers weten tijdens de actie te zijn vertrokken omdat zich ergerden aan dronken demonstranten. "Ik ben vertrokken toen bleek dat voor veel mensen het Damslapen een excuus was om op straat stomdronken te worden. Mensen die krakers in een kwaad daglicht willen stellen, zouden likkebaarden als ze zien hoe sommige krakers of sympathisanten zich gedragen bij evenementen als dit."

De actie was gericht tegen het kraakverbod dat op 1 oktober, komende vrijdag, ingaat. Onder meer de gemeente Amsterdam heeft eerder echter al aangegeven het kraakverbod niet actief te gaan handhaven.