'Eenzame mensen leven korter'

Eenzame mensen leven minder lang dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en alzheimer. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de VU, schrijft dagblad Trouw.

De Amsterdamse universiteit volgde een groep mensen van 55 tot 90 jaar. Binnen vijftien jaar was veertig procent van de eenzame mensen in de groep overleden tegen dertig procent van de niet-eenzame mensen.

Nieuwe media zijn volgens de VU geen wondermiddel tegen eenzaamheid, Dertig procent van de eenzame mensen heeft er baat bij, maar bij zestien procent benadrukt de communicatie via sociale netwerken en chatsites juist de eigen eenzaamheid.

Eenzame mensen hebben minder sociale contacten via persoonlijke ontmoetingen, telefoon en e-mail, maar chatten beduidend vaker. Bijna een kwart van de eenzame mensen heeft contact met vrienden via chatsites tegen dertien procent onder de niet-eenzamen.

Naar schatting een op de acht volwassen Nederlanders is eenzaam. Drie op de tien voelen zich soms eenzaam.

Deze week is het week van de eenzaamheid. Met de week moet het taboe rond eenzaamheid worden doorbroken en wordt benadrukt dat kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.

Submitter:  Bron: Novum