'Rechts kabinet gammele constructie'

CDA-prominent Herman Wijffels heeft gewaarschuwd voor een kabinet van VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders. Volgens hem zal het aanstaande rechtse kabinet "een buitengewoon gammele constructie zijn die een vruchteloos en machteloos stukje politieke geschiedenis zal opleveren".

Dit zei Wijffels zondag in het politieke discussieprogramma Buitenhof. De oud-SER-voorzitter betwijfelt of een rechts kabinet iets voor elkaar krijgt in het land. Hij noemde onder andere het feit dat de drie partijen slechts één zetel meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

Wijffels betwijfelt voorts of fractievoorzitter Maxime Verhagen alle 21 leden van de CDA-fractie achter zich heeft. "Bovendien zul je ook grote maatschappij weerstand generen met zo'n kabinet", waarschuwde Wijffels.

Een rechts kabinet zal tevens een 'no-win' situatie opleveren voor de christendemocraten. Als bijvoorbeeld het veiligheidsbeleid een succes is, gaat Wilders met de pluimen lopen en niet het CDA, aldus Wijffels. Ook betichtte de CDA-coryfee Verhagen van een tunnelvisie, waarop Verhagen ontkende deze te hebben.


Herman Wijffels: 'Rechts kabinet een 'no-win' situatie voor het CDA'