Oktoberfest barst weer los

Vele mensen uit München en ver daarbuiten zaten er al lang op te wachten, maar zaterdag om 12.00 uur sprak Burgemeester Christian Ude van de Duitse stad de verlossende woorden: "O'zapft is!" Het eerste vat van het Oktoberfest is aangeslagen en het bierfeest is daarmee geopend.

Wat in 1810 begon als een paardenrace voor het gewone volk, ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins met prinses Therese, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar volksfeest. Zes miljoen bezoekers, evenveel liters bier, ruim honderd ossen en een half miljoen gebraden kippen, de Theresienwiese, korteweg 'Wiesn' in de Beierse hoofdstad is er klaar voor.

De Wiesn is door de jaren heen steeds voller geworden. Alle grote brouwerijen hebben een eigen tent, er staan kermisattracties, en er zijn kramen met worst of suikerspinnen en koekharten met spreuken erop.

Het bier wordt geserveerd in een Mass, een pul met een inhoud van een liter. Een Mass bier kost tussen de 8,30 en 8,90 euro. Bij het proosten houdt men de Mass vast aan het oor, om te voorkomen dat men de vingers bezeert. Na de toost moet direct een slok gedronken worden, anders is de toost niet meer geldig.

De serveersters die de strik van hun rok links dragen zijn vrijgezel. Het is gebruikelijk om ze te roepen met termen als Spatzl, hoewel de officiële benaming Madl is. Hoewel Beierse klederdracht niet verplicht is, verhoogt het dragen van Lederhose of Dirndl de flirtfactor behoorlijk.