Boeing gaat je de ruimte inbrengen

Luchtvaartmaatschappij Boeing en Space Adventures Ltd. uit Virginia hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over het verkopen van zitplaatsen in Boeings commerciële ruimtevaartuig. De kaartjes zullen verkocht worden aan individuele personen, bedrijven en de Amerikaanse overheid. De prijs van de kaartjes wordt bekend gemaakt zodra de ontwikkeling geheel gestart is.

Space Adventures heeft al zeven mensen naar het International Space Station (ISS) gevlogen, aldus Boeing. "Door onze talenten te combineren, zijn we beter in staat veilig en betaalbaar ruimtetransport aan te bieden," zegt Brewster Shaw, vice-president en general manager bij Boeings divisie voor Verkenning van de Ruimte.

De partners kunnen nog niet zelfstandig opereren, maar hebben de hulp van NASA en haar internationale bondgenoten nodig, aangezien het doel van de ruimtemissies hun ISS is. Iedereen profiteert, omdat NASA zelf ruimtereizen naar de 'low-Earth orbit' wil promoten.

De luchtvaartmaatschappij is ondertussen druk bezig aan ruimtevaartuig CST-100, dat zeven mensen kan herbergen, en rond 2015 operationeel moet zijn. Eric Anderson van Space Adventures: "We zijn opgewonden over het potentieel van Boeings ruimtevaartuig. Met onze ervaring met klanten en Boeings erfenis in de ruimtevaart zijn niet alleen ruimtereizigers ons doel. Ook de hulpbronnen in de ruimte voor de commerciële sector spelen een rol, door hun waarde vanuit de ruimte naar de aarde te kunnen brengen."