Spinnenweb van 25 meter ontdekt

Onderzoekers hebben in Madagascar het grootste spinnenweb van de wereld ontdekt. Een nieuwe spinnensoort maakt webben met een diameter van vijfentwintig meter. De Caerostris darwini is recent ontdekt en weeft haar web over rivieren heen, van de ene naar de andere kant.

Het zogenaamde 'orbweb' kan een oppervlakte bereiken van 2,8 vierkante meter, en is daarmee het grootste spinnenweb tot nu toe gedocumenteerd. Het grootste deel van het web bevindt zich boven rivieren, of watermassa's. De spin is daarmee de enige in zijn soort die daar zijn prooien vangt.

Consequentie van de methode is dat de draden zowel heel lang, vijfentwintig meter dus, als heel sterk moeten zijn. Het materiaal waarvan het web wordt gemaakt is het sterkste biomateriaal bekend bij biologen. De meeste webben hangen verticaal boven een rivier, sommige in een hoek van vijftig graden. Hoe de spin het web precies weeft, wordt nog onderzocht.

"Sommige van de webben behoren, voor zover we weten, tot de grootste spinnenwebben ooit gevonden," zeggen onderzoekers van het Smithsonian Instituut in Washington DC in hun verslag. Er werden in een enkel web tweeëndertig prooien gevonden, nog een reden waarom het materiaal waar het web van gemaakt is zeer sterk moet zijn.

Spinnenzijde combineert kracht met elasticiteit en is daarmee al bijzonder sterk. Het is in staat drie keer zoveel energie als Kevlar, een materiaal vaak gebruikt in kogelvrije vesten, te absorberen voordat de zijde breekt. Deze nieuwe spinnensoort maakt webben van een materiaal dat nog eens honderd procent sterker is, wat de zijde het sterkste biomateriaal maakt dat wij kennen.

Foto's van de webben zijn hier te vinden.