Roma-rel overschaduwt EU-top

Een top van leiders van de Europese Unie die donderdag plaatsvindt in Brussel, moet zorgen voor een eendrachtiger buitenlandbeleid van de EU. In plaats daarvan wordt de top overschaduwd door een bittere ruzie over de uitzetting van Roma door de Franse regering.

In een emotionele verklaring noemde Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding de deportaties van Roma dinsdag een 'schande'. Tevens zei ze dat de deportaties mogelijk strijdig zijn met Europese wetgeving. Bovendien vergeleek ze de uitzettingen met de massale deportatie van Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Luc Chatel, een woordvoerder van de Franse regering, sloeg woensdag terug en zei dat het 'onacceptabel' is om de situatie van vandaag de dag te vergelijken met 'een tragische periode in onze geschiedenis'. "Ik vrees dat een dergelijke opstelling het gat tussen de Franse bevolking en de Europese instituties alleen maar vergroot", zo zei Chatel. Reding bood later haar excuses aan voor het aanhalen van de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De ruzie over de uitzetting zorgt ervoor dat de reis van de Franse president Nicolas Sarkozy naar Brussel een ongemakkelijke wordt.

De uitzetting van de Roma onderstreept de aanhoudende verdeeldheid tussen de rijkere, oudere EU-leden en de armere, nieuwere lidstaten. Bovendien herinnert de ruzie aan vroegere vijandigheden die met de oprichting van de Europese Unie nu juist moesten worden voorkomen.

Volgens het Elysee staat de kwestie van de Roma niet op de agenda van de top. En een medewerker zei dat 'niemand van plan is het erop te zetten'. De president van de Europese Commissie, Jose Manuel Barosso, zei dat Frankrijk en de EU de top moeten gebruiken voor 'een moment van dialoog'. Mogelijk brengt hij in de marge van de top alsnog de kwestie ter sprake.

De president van Europa Herman van Rompuy had de leiders bijeengeroepen om te bespreken hoe de EU communiceert en wat de strategische doelen zijn met betrekking tot belangrijke landen als de Verenigde Staten en China.

Submitter:  Bron: Novum