Geen wapenvergunning voor president Hells Angels

De president van de Hells Angels in Amsterdam, Daniël Uneputty, krijgt zijn wapenvergunning definitief niet terug. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Korpschef van de Amsterdamse politie Bernard Welten had zijn vergunning in 2006 ingetrokken, omdat hij betrokken zou zijn bij verschillende strafbare feiten. Die waren verzameld in het Acroniemdossier. Daarin staat onder meer dat Uneputty in 2003 en 2004 bij de toenmalige discotheek De Ster in Nieuwkuijk als portier meerdere klanten zou hebben mishandeld.

De Acroniem-zaak liep voor het Openbaar Ministerie in het honderd. De rechtbank verklaarde het OM niet-ontvankelijk vanwege grote vormfouten in de zaak. Volgens Uneputty zijn gegevens uit het Acroniemonderzoek daarom niet meer bruikbaar. De wapenvergunning is volgens hem afgepakt op basis van dubieuze informatie en dus zou hij die terug moeten krijgen.

De Raad van State gaat daar echter niet in mee. De raad wijst erop dat de rechtbank destijds geen oordeel heeft gegeven over de inhoud van het dossier. De processen-verbaal staan dus nog steeds.

Ook zijn in april 2007 meerdere wapens in het clubhuis van de Hells Angels gevonden. De Hells Angels kunnen de schuld volgens de raad niet doorschuiven naar de individuele leden, omdat de stichting verantwoordelijk is voor wat er in zijn gebouw gebeurt.

Eerder bepaalde de Raad van State op basis van hetzelfde dossier al dat Uneputty niet als beveiliger aan de slag mag. Zijn advocaat zei toen te overwegen naar het Europese Hof te stappen.