CDA op nieuw dieptepunt in peiling

Het CDA zou nog maar veertien zetels halen als nu verkiezingen worden gehouden. Dat is een nieuw dieptepunt, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Het slechte resultaat komt echter niet doordat kiezers tegen de geplande samenwerking met de PVV zijn. Driekwart van degenen die bij de laatste verkiezingen CDA hebben gestemd zegt voor deze onderhandelingen te zijn.

Vorige week stond het CDA nog op vijftien zetels. De VVD steeg deze week van 25 naar 28 zetels. De PVV bleef gelijk op 34 zetels. Een kabinet van VVD en CDA dat wordt gedoogd door de PVV zou dus nog steeds een nipte meerderheid van 76 zetels in de Kamer halen. Van de ondervraagden hoopt 49 procent dat het lukt zo'n kabinet te vormen, 48 procent is tegen.

Op de linkervleugel verliest de PvdA twee zetels. De partij komt zo uit op 23 zetels, slechts vijf meer dan de SP.

De opiniepeiler vroeg ook aan welke partijen mensen een hekel hebben. De PVV blijkt met 39 procent de meest gehate partij. Vorige week bleek al dat de helft de PVV zeker niet in de volgende regering wil hebben. De meeste haat richting de PVV komt van de PvdA, waar 71 procent zegt een hekel aan die partij te hebben.

De PvdA komt op de tweede plaats met 36 procent. Niet geheel verrassend komt de meeste haat van de PVV-stemmers, daar heeft 78 procent een hekel aan de PvdA. Opvallend genoeg zijn onder de PvdA-stemmers ook mensen te vinden die een hekel aan de PvdA hebben, bij twee procent is dat het geval. Geen een andere partij heeft stemmers die de eigen partij zeggen te haten.

Informateur Herman Tjeenk Willink zei vrijdag dat hij zijn conclusie heeft getrokken uit de gesprekken die hij de afgelopen dagen heeft gevoerd over de vorming van een nieuw kabinet. Wat de conclusie is, maakt hij waarschijnlijk maandag bekend. Zijn gesprekspartners reageren dit weekeinde op zijn verslag.

Na het verwerken van die reacties overhandigt hij zijn rapport aan de koningin.


Slechts 14 zetels voor het CDA van Maxime Verhagen