Persbureau: geen foto's brandende Koran

Associated Press (AP), het grootste Amerikaanse persbureau, stelt in een persverklaring geen foto's te publiceren van brandende Korans. Daarnaast zal AP, als de Amerikaanse dominee zijn plan Korans te verbranden doorzet, geen gedetailleerde textuele beschrijvingen van de gebeurtenis publiceren.

In de verklaring stelt AP dat het vaker audio, video of foto's niet publiceert omdat de inhoud mogelijk beledigend kan zijn. Er wordt daarbij verwezen naar niet gepubliceerde cartoons over moslims en joden. "Nationale leiders en woordvoerders van andere religies hebben het plan ook weerzinwekkend genoemd," aldus een AP-medewerker over het beleid.

Niet alleen AP, maar ook de Amerikaanse krant The New York Times weigert foto's van het brandende heilige boek te plaatsen. Hoofdredacteur Keller: "Een foto van een brandend boek voegt niets substantieels toe aan een verhaal over een boekverbranding."

De Amerikaanse dominee die stelt een Koran te willen verbranden - ook al is het niet duidelijk of hij dat nu ook echt gaat doen - heeft wereldwijd al veel ophef veroorzaakt. Moslims demonstreerden door Amerikaanse vlaggen te verbranden en in Afghanistan viel zelfs een dode bij protesten. Persbureau AP levert wereldwijd nieuws aan ruim zeventienhonderd kranten en vijfduizend tv- en radiostations.