Meer padden geholpen bij oversteken

Paddenwerkgroepen door heel het land hebben in maart en april bijna driehonderdduizend amfibieën de straat over geholpen. Dat zijn er vijftigduizend meer dan vorig jaar, meldt de stichting Ravon, die onderzoek doet naar reptielen, amfibieën en vissen.

Rond eind februari ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap en trekken ze naar het water om zich voort te planten. Bij de kilometerslange tocht eindigen honderdduizenden amfibieën geplet onder de band van een auto. Honderden vrijwilligers zijn ieder jaar actief om zoveel mogelijk dieren veilig over de weg te helpen.

Dat gebeurt overigens niet door ze stuk voor stuk over de weg te helpen. Langs wegen wordt een plastic muurtje geplaatst met hier en daar een emmer in de grond. De padden zoeken een weg langs de muur en belanden zo uiteindelijk in de emmer. Eens in de zoveel tijd legen de vrijwilligers de emmers om de padden naar de overkant te brengen.

Van de ruim 87 duizend dieren waarvan het soort is bepaald, waren er 68.978 een gewone pad. In 3191 gevallen ging het om een bruine kikker en in 2933 gevallen om een kleine watersalamander. De zeldzame rugstreeppad werd veel vaker overgezet dan vorig jaar, namelijk 951 keer tegenover 37 keer vorig jaar. Ook andere zeldzame dieren werden vaker overgezet.