Uitzonderlijk veel paddenstoelen in Nederland

Het gaat dit jaar goed met de paddenstoelen in Nederland. De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de zwammen als paddenstoelen uit de grond schieten. Er zijn momenteel zo'n 4000 soorten en ieder jaar komen er nieuwe soorten bij, aldus de Nederlandse Mycologische Vereniging. De afgelopen veertien jaar kwamen er maandelijks zo'n 7 soorten bij.

Op de Veluwe werd er in het Speuldersbos vandaag een groep inktviszwammen gevonden. Deze paddenstoelen, gekenmerkt door zijn rode tentakels en stinkende geur, komt normaal alleen in warme gebieden voor. Staatsbosbeheer is erg blij met de ontdekking. "Het is een spectaculaire soort", aldus een woordvoerder. In het Speulderbos zijn er zo'n 120 soorten paddenstoelen te vinden.

Ondanks de groei van het aantal paddenstoelen zijn de mycologen nog niet helemaal tevreden. Ongeveer tweederde van alle paddenstoelen in Nederland staan op de rode lijst van beschermde soorten. Deze, in 2004 opgestelde lijst, zal eind dit jaar worden herzien.

In de provincies Groningen en Drenthe valt de groei dit jaar tegen omdat daar minder regen is gevallen dan in de rest van het land.