'Amerika heeft Wereldoorlog nodig'

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft gezegd dat Amerika het equivalent van een Tweede Wereldoorlog nodig heeft om de economische problemen van het land te boven te komen. Dit heeft de econoom geschreven in The New York Times.

Krugman: "Vandaag is de situatie als volgt: de Amerikaanse economie is verlamd door de financiële crisis. De president heeft de schade weten te beperken, maar uiteindelijk was hij te voorzichtig en blijft de werkloosheid rampzalig hoog. Het is duidelijk dat meer actie vereist is, maar het volk heeft zich van de regering afgekeerd en wil de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van november een enorme nederlaag toedienen."

"In 1938 was FDR (Franklin Delano Roosevelt) de president en die luisterde eveneens goed naar wat de 'haviken van het begrotingstekort' hem vertelden. Toen ook hij er niet in slaagde om de economie te redden, kon hij evenmin op voldoende steun bij het volk rekenen om nieuwe stimulusmaatregelen door te voeren. Het enige wat hem redde was... de oorlog"
, aldus de econoom.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leende de VS een bedrag dat dubbel zo groot was als het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) van toen. Anno 2010 zou dat een bedrag van bijna 30 biljoen dollar betekenen. Zo een enorme toename van overheidsschulden kon alleen goedgekeurd worden door de omstandigheden van een oorlog, aldus Krugman.

De Nobelprijswinnaar wil echter niet de VS de oorlog gaat verklaren aan een land, maar wel dat Amerika iets 'groots'  moet doen, wil het de economie nog kunnen redden. Obama keurde afgelopen maandag een extra stimuleringsplan van 50 miljard dollar goed, maar volgens Krugman is dat dus veel te weinig.


Paul Krugman: Amerika heeft equivalent van een Wereldoorlog nodig