Toch niet drukste spits van het jaar

De spits van dinsdagochtend was toch niet de drukste van het jaar. Door een meetfout van de ANWB leek er op het hoogtepunt om 08.30 uur 650 kilometer file te staan, maar in werkelijkheid stond er 560 kilometer file. Dat is nog altijd goed voor de op een na langste spits van het jaar. De Verkeersinformatiedienst registreerde rond 08.30 uur overigens 444 kilometer file.

"Door een storing zijn files dubbel geteld", verklaart een woordvoerder van de ANWB. De drukste file van het jaar stond op 1 februari. Door sneeuw en gladheid stond toen 574 kilometer file.

Door de regen zijn meer mensen geneigd met de auto te gaan. "Iedereen rijdt wat langzamer en houdt meer afstand, waardoor de filelengte al snel oploopt." Maar het daadwerkelijke leed viel volgens de woordvoerder mee. "De lengte was extreem, maar de wachttijd viel wel mee omdat het aardig doorreed."

Overigens verwacht de ANWB dat de totale filelengte in de toekomst veel groter wordt. Niet alleen doordat het drukker wordt, maar ook doordat steeds meer files worden meegeteld die eerder niet werden meegenomen.