'Magneetstrip bankpas moet zo snel mogelijk weg'

De magneetstrip op bankpassen moet zo snel mogelijk vervangen worden door een chip om skimmen tegen te gaan. Dat zeggen Nederlandse banken zaterdag in een uitzending van KRO Reporter. Vorig jaar werden de rekeningen van 32.000 Nederlanders geplunderd. De schade was 36 miljoen euro.

Eerst richtten skimmers zich vooral op geldautomaten op straat, maar inmiddels zijn ook pin-automaten bij kassa's in winkels en tankstation doelwit. Tal van klanten van Albert Heijn, V&D, Ikea en Lidl werden volgens het programma de afgelopen dagen geskimd. Onbemande tankstations zijn volgens de politie een nieuw doelwit. Alleen al bij Shell werden in de eerste helft van dit jaar 1500 klanten geskimd.

Currence, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het pinbetaalverkeer, stelt dat skimmen net zo makkelijk is als het stelen van een auto. Hoewel de Vereniging van Nederlandse Banken een groot voorstander is van een chip biedt dit volgens de vereniging geen honderd procent veiligheid. Als de magneetstrip naast de chip op de pas zit, kan deze nog steeds geskimd worden.