Cohen ziet mogelijkheden met CDA

PvdA-leider Job Cohen ziet mogelijkheden voor een samenwerking met het CDA en VVD. Het is tijd om voor de partijen om over hun eigen schaduw heen te stappen, zei Cohen zaterdag in Tros Kamerbreed. Eerder tijdens de formatie blokkeerde Cohen nog pogingen om een middenkabinet van zijn partij met het CDA en de VVD te smeden.

Nu zijn er volgens Cohen geen blokkades. "Die waren er ook nooit." Hij noemde zo'n kabinet eerder 'niet de meest voor de hand liggende optie' en wilde daar ook niet over praten. "Kom op, water bij de wijn", zegt hij nu.

Vrijdag, na het stranden van de pogingen om een rechts kabinet te formeren, zei Cohen al dat hij samen met de VVD een regeerakkoord wil schrijven. VVD-leider Mark Rutte had daarvoor aangegeven dat hij alleen een regeerakkoord maakt en daar dan partijen bij gaat zoeken.

Volgens Cohen moet Rutte dan wel een ander stuk schrijven dan hij nu al bijna af heeft. "Als er nu iets ligt waar rechts de vingers bij kan aflikken, zoals hij zegt, dan moet hij flink wat aanpassen als hij wil dat andere partijen, zoals mijn partij, GroenLinks of D66 daar een rol in gaan spelen."