RIP NOVA

Zaterdagavond zal de laatste uitzending van het nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA plaatsvinden. Vanaf aanstaande maandag wordt NOVA vervangen door het nieuwe Nieuwsuur.

NOVA verdwijnt omdat de NOS het programma 'niet onafhankelijk en neutraal' genoeg vond. NOVA werd voor het eerst uitgezonden op 28 september 1992. Hiermee komt na bijna 18 jaar dus een einde aan.

Het 'neutrale' Nieuwsuur, dat gepresenteerd zal worden door Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke, zal zeven dagen per week gaan uitzenden op Nederland 2. NOVA-coryfee Clairy Polak zal een andere rol krijgen; zij gaat grote interviews op locatie doen.

Iedere Nieuwsuur-uitzending bestaat uit drie blokken: een nieuwsoverzicht, een blok met achtergronden van het nieuws en een overzicht van het actuele sportnieuws. Het NOS Sportjournaal zal dan in Nieuwsuur geïntegreerd worden. Op Nieuwsuur.nl zal binnenkort de nieuwe site verschijnen.

Ook Netwerk komt niet meer terug op de buis. Vrijdag beleefde het nieuws- en achtergrondenprogramma zijn laatste uitzending. Het programma zal vervangen worden door Uitgesproken van de EO, WNL en VARA en Altijd Wat van de NCRV. Netwerk bestond 14 jaar op tv.


Archieffoto van het legendarische NOVA-volkstribunaal (Foto: NOVA)