CDA-Kamerleden apart genomen

Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier gaan woensdag individuele gesprekken aan met het partijbestuur van het CDA. De drie CDA-Kamerleden moeten zich verantwoorden over hun blokkade tegen verdere onderhandelingen over een kabinet met de VVD en gedoogsteun van de PVV.

Afgelopen dinsdag hebben de drie CDA'ers de overige 18 fractiegenoten duidelijk gemaakt dat zij niet langer met de PVV verder willen. Regeren met gedoogsteun van de partij van Geert Wilders zou geen stabiel kabinet en ook geen acceptabele standpunten voor hen opleveren. Dat melden bronnen binnen het CDA.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil verder formeren, en eist dat de dissidenten inbinden en zich weer aansluiten bij het meerderheidsstandpunt van de fractie. Dat luidt dat de fractie pas een oordeel uitspreekt over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, als zij het eindresultaat van de onderhandeling hebben ingezien.

Volgens de tegenliggers liggen er 'fundamentale problemen' ten grondslag aan een samenwerking met de PVV. Het CDA dreigt in hun ogen in een fuik terecht te komen. Dit gevoel werd versterkt door de ervaringen tijdens de onderhandelingen, de regelmatige provocaties van Wilders en de aanhoudende protesten binnen de eigen partij over samenwerking met de PVV.

Waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker noemt de situatie "bar ingewikkeld". Hij ziet de individuele gesprekken als een ultieme poging om eruit te komen. Eerder zei Verhagen woensdag dat men zich niet ongerust hoefde te maken.