Crisis CDA over formatie

De rechtse kabinetsformatie verkeert in zwaar weer. Volgens ingewijden dreigen de coalitiebesprekingen mogelijk op de klippen te lopen. Vooral rond het CDA hangt een gespannen sfeer. Sinds half vijf zit de fractie van de christendemocraten in een extra vergadering over de kabinetsdeelname van het CDA aan een regering met de VVD, met als gedoogsteun de PVV.

Naar verluidt zijn de spanningen de afgelopen dagen opgelopen door zeer stroeve onderhandelingen tussen met name CDA en PVV.

In de wandelgangen van het Binnenhof doet de laatste uren het gerucht de ronde dat meer CDA-Kamerleden eigenlijk weinig heil meer zien in een coalitie met VVD en PVV. In die twee partijen worden de ontwikkelingen in het CDA met argusogen gevolgd.

Bronnen bevestigen dat de formatie momenteel langs de afgrond scheert. Maar er is ook vertrouwen dat CDA-leider Maxime Verhagen zijn fractie weet te overtuigen om door te gaan.

Update 18:30
Het Algemeen Dagblad meldt dat CDA-medeonderhandelaar, Tweede Kamerlid en minister Ab Klink niet verder wil onderhandelen over samenwerking met de PVV. Hij wil daarmee stoppen of stapt anders liever uit de fractie van het CDA. Dat hebben ingewijden gemeld. Fractievoorzitter Verhagen wil wel doorgaan.

CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zouden ook grote moeite hebben met de PVV. De twee voerden aparte gesprekken met Verhagen.

Voor de fractiekamer van het CDA is veel pers verzameld. Of het CDA zich inderdaad terugtrekt uit de onderhandelingen met de VVD en de PVV is nog niet officieel bevestigd.

Gerda Verburg liet weten dat dit 'een spannend moment is voor het CDA' en voegde daar aan toe dat 'de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen.' Deze woorden kunnen duiden op zowel een naderend akkoord als op een eventueel afblazen van de samenwerking met de PVV.

Update 22:55
Politiek verslaggever Ron Fresen van het NOS meldde omstreeks 22:50 dat Klink heeft gezegd dat de vergadering binnen het CDA nog wel anderhalf uur kan duren. Het lijkt dus nachtwerk te gaan worden voordat de politieke ontknoping van het hele gebeuren gaat plaatsvinden.

Update 10:23
Het CDA is er nog steeds niet uit en zal woensdag verder vergaderen.


Ingewijden: 'Stoppen met onderhandelingen of Klink stapt uit CDA-fractie'