[F1] Uitslag Grand Prix van België

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Brit bleef met de McLaren in een deels natte race Mark Webber en Robert Kubica voor. Titelfavorieten Jenson Button en Fernando Alonso vielen uit, terwijl Sebastian Vettel buiten de punten eindigde. Door de zege pakt Hamilton de leiding in het kampioenschap terug.

Mark Webber vertrok van poleposition, naast hem op de eerste rij stond Lewis Hamilton, die zeker een aanval zou gaan plaatsen op de eerste plaats. Van de tweede rij vertrokken Robert Kubica en Sebastian Vettel. Fernando Alonso startte pas vanaf de tiende stek. De Spanjaard had zijn Ferrari afgesteld voor een natte baan. Beste van de nieuwe teams was Heikki Kovalainen die in zijn Lotus als dertiende mocht vertrekken.

De beste start was voor Hamilton die de eerste plaats pakte voor Kubica en Jenson Button. Webber kende een slechte start en viel terug naar plaats zeven. Adrian Sutil schoof door naar plaats zes, maar zag al snel de Australiër weer voorbij komen. Alonso kende een goede start en pakte de achtste plaats.

De regen viel al in de eerste ronde, waardoor bijna iedereen bij de Bus Stop-chicane recht door ging. Rubens Barrichello tikte Alonso aan die achterstevoren ging en meteen de pits opzocht. Barrichello kon door een zwaar beschadigde Williams niet verder rijden en moest uitstappen. Button profiteerde van de chaos door de tweede stek te pakken, terwijl Webber Massa inhaalde voor plaats vijf.

Omdat er rotzooi op de baan lag en de bolide van Barrichello weggehaald moest worden kwam de safety car op de baan. Verschillende rijders kwamen de pits in waar het mis ging bij Sauber. De Zwitserse renstal was niet voorbereid op de stop van Kamui Kobayashi en monteerde uiteindelijk vanwege de opdrogende baan en de blauwe lucht toch weer droogweerbanden op de bolide van de Japanner.

De safety car kwam na vier ronden weer naar binnen. Vettel profiteerde hiervan door meteen Kubica in te halen en de derde plaats te pakken. Omdat de baan opdroogde moesten de coureurs die naar de intermediates wisselden weer naar binnen voor nieuw rubber. Alonso viel daardoor terug naar het achterveld.

De tweede uitvaller van de dag was Bruno Senna die na zes ronden zijn HRT-bolide in de pits parkeerde. Ondertussen liep Hamilton verder uit op de rest van het veld, terwijl teamgenoot Button Vettel in zijn spiegels had. Button had problemen met de voorvleugel waardoor hij veel tijd op Hamilton verloor.

Alonso sneed als een warm mes door het achterveld en na negen van de 44 ronden reed hij op plaats vijftien. De Ferrari-coureur lag wel meer dan 40 seconden achter leider Hamilton. In de elfde ronde haalde Vitaly Petrov Nico Rosberg bij Les Combes in voor plaats negen. Ook Michael Schumacher profiteerde van deze actie door direct daarna zijn Mercedes-teamgenoot in te halen.

Vettel waagde een inhaalpoging bij Button voor plaats twee, maar de Brit hield bij Les Combes de deur dicht. Alonso had ondertussen problemen om Liuzzi te pakken, maar in de zestiende ronde haalde de Spanjaard de Italiaan bij de Bus Stop toch in. Kobayashi wilde Rosberg inhalen, maar de Japanner ging te wijd en moest de gewonnen plaats teruggeven.

Vettel wilde in de zeventiende ronde Button bij de Bus Stop Button inhalen, maar door een wat natte baan raakten beide rijders elkaar en spinden. Vettel ging de pits in voor nieuwe banden en een nieuwe neus, terwijl Button uit moest stappen. Kubica schoof door naar plaats twee, voor Webber. Alonso pakte mede door de pitstops de negende plaats.

Vettel wist na zijn pitstop voor plaats elf Liuzzi in te halen, maar de Italiaan sloeg voor Les Combes weer terug. Voor Vettel was er meer slecht nieuws, want hij kreeg een drive-through-penalty voor de aanrijding met Button. De Duitser loste deze na 21 ronden in, waardoor hij terugviel tot achter Nico Hülkenberg op plaats vijftien.

Halverwege de race kwamen de coureurs binnen voor de verplichte bandenstop. Webber stopte een ronde eerder dan Kubica, maar de Pool had net genoeg marge om de Red Bull-rijder achter zich te houden. Ook Sutil pitte, maar hij kwam terug in verkeer. De Force India-rijder wist al snel Kamui Kobayashi, Rosberg en Michael Schumacher in te halen, zodat hij weer vijfde lag.

De pech voor Vettel hield niet op, want de Duitser raakte in de Bus Stop-chicane bij een inhaalpoging de voorvleugel van Liuzzi. De Italiaan dook meteen de pits in, terwijl Vettel met een lekke linkerachterband een hele ronde moest rijden en zo veel tijd verloor.

Hamilton had vooraan met nog twaalf ronden te gaan een comfortabele voorsprong op Kubica, terwijl Webber daarachter genoegen moest nemen met plaats drie. Alonso deed een inhaalpoging op Kobayashi voor plaats acht, maar slaagde er vooralsnog niet in de Japanner te passeren. Verder naar voren waren Schumacher en Rosberg de enigen die nog niet gestopt waren. Ze reden door omdat er nog regen verwacht werd.

Met nog tien ronden te gaan kwam de regen. Hamilton ging op droogweerbanden door, terwijl alle rijders vanaf plaats vijf naar binnen gingen. De Brit raakte van de baan, reed door het grind en schamte de bandenstapels, maar hij kon verder rijden en de eerste plaats behouden. Een ronde later kwamen de toppers binnen, waarbij Kubica bij het stoppen bij zijn team doorgleed en Webber zo plaats twee van de Pool af kon pakken. Hülkenberg was de enige die nog op slicks reed, maar de Duitser kon er niet van profiteren en had moeite om de grip te vinden.

Met nog zes ronden te gaan spinde Alonso over de kerbstones bij Malmedy en kwam op de baan tot stilstand. De Ferrari-rijder kon niet verder rijden, waardoor de safety car naar buiten moest komen om de bolide veilig afgevoerd te krijgen. Hierdoor schoof het hele veld ineen.

Met nog vier ronden te gaan kwam de safety car weer naar binnen. Rosberg kende de beste herstart en schoof van plaats acht door naar plaats zes door Kobayashi en Schumacher in te halen. Trulli spinde op hoge snelheid en verloor enkele plaatsen. In de laatste ronden was er alleen nog een gevecht om plaats tien tussen Jaime Alguersuari en Liuzzi. Hamilton won uiteindelijk voor Webber en Kubica. De overige punten gingen naar Massa, Sutil, Rosberg, Schumacher, Kobayashi, Vitaly Petrov en Alguersuari.

Uitslag Race

Pos. Coureur Team Tiijd
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:29:04.268
2 Mark Webber RBR-Renault +1.571
3 Robert Kubica Renault +3.493
4 Felipe Massa Ferrari +8.264
5 Adrian Sutil Force India-Mercedes +9.094
6 Nico Rosberg Mercedes GP +12.359
7 Michael Schumacher Mercedes GP +15.548
8 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari +16.678
9 Vitaly Petrov Renault +23.851
10 Jaime Alguersuari STR-Ferrari +29.457
11 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes +34.831
12 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari +36.019
13 Sebastien Buemi STR-Ferrari +39.895
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth +1 Ronde
15 Sebastian Vettel RBR-Renault +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth +1 Ronde
17 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth +1 Ronde
18 Timo Glock Virgin-Cosworth +1 Ronde
19 Jarno Trulli Lotus-Cosworth +1 Ronde
20 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth +2 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +7 Ronden
DNF Jenson Button McLaren-Mercedes +29 Ronden
DNF Bruno Senna HRT-Cosworth +39 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams-Cosworth +44 Ronden


Stand bij de coureurs na België

Pos. Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 182
2 Mark Webber RBR-Renault 179
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 151
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 147
5 Fernando Alonso Ferrari 141
6 Felipe Massa Ferrari 109
7 Robert Kubica Renault 104
8 Nico Rosberg Mercedes GP 102
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes 45
10 Michael Schumacher Mercedes GP 44
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 30
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 21
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 12
15 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 10
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 7
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 4
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
20 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
22 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
23 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0


Stand bij de constructeurs na België

Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 330
2 McLaren-Mercedes 329
3 Ferrari 250
4 Mercedes GP 146
5 Renault 123
6 Force India-Mercedes 57
7 Williams-Cosworth 40
8 BMW Sauber-Ferrari 27
9 STR-Ferrari 11
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0