Eerste gayparade in Nepal

Ongeveer tweeduizend homoseksuelen, lesbiennes, travestieten en hun aanhangers dansten woensdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu op de eerste internationale gayparade van het land. Er waren mensen uit India, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Noorwegen aanwezig.

De deelnemers -in kleurige kleding- liep in een stoet door de belangrijkste straten van Kathmandu onder aanvoering van Sunil Pant, lid van het Nepalese parlement en de belangrijkste homoactivist van het land.

De rechten van homoseksuelen zijn aanzienlijk verbeterd in een land waar de politie slechts vijf jaar geleden homoseksuelen en transseksuelen nog op straat mishandelde. Tegenwoordig heeft Nepal identiteitskaarten voor de 'derde sekse' en lijkt het rechten voor homoseksuelen -en misschien zelfs homohuwelijken- vast te willen leggen in de grondwet.

De verbetering van rechten voor homoseksuelen zijn een enorme marketingmogelijkheid geworden in een land waar toerisme de belangrijkste inkomstenbron is. De autoriteiten hopen dat homoseksuele toeristen meer zullen uitgeven dan de backpackers die het land veel aandoen.