'Mogelijk dopinggebruik bij Franse WK-ploeg van 1998'

De Franse krant Le Parisien komt vandaag met het verhaal naar buiten dat verschillende Franse voetbalinternationals voor het WK van 1998 verdachte bloedwaarden lieten optekenen, wat zou kunnen wijzen op dopinggebruik. Het zouden internationals betreffen die op dat moment bij Italiaanse clubs speelden.

De uitspraken werden gedaan door een voormalige ploegarts (2004-2008) van Les Bleus, Jean-Pierre Pacet, waarvan donderdag het boek 'L'implosion' verschijnt. In het boek zou Pacet zijn onthullingen doen over de ploeg die in eigen land wereldkampioen werd.

"De analyse van de bloedstalen van verscheidene Franse internationals vertoonde net voor de start van het WK in 1998 afwijkende waarden. Als je dan ook nog weet dat die spelers bij bepaalde Italiaanse clubs speelden, wordt het zaakje helemaal verdacht," vertelde Pacet in het boek. Met het laatste wijst hij op de dopingzaak rond onder andere Juventus in diezelfde jaren.

"Toch wijst een verhoogde hematocrietwaarde niet noodzakelijk op het gebruik van epo. Er waren geen bewijzen, dus heeft men de zaak laten rusten."

De ploegarts van toen, Jean-Marcel Ferret, is verbaasd over de verdachtmakingen van Pacet. "We hebben niets gevonden. Er waren twee lichte afwijkingen in de hematocrietwaarden van de spelers. Maar dat werd toegeschreven aan het zware seizoen dat de spelers achter de rug hadden."