Plukactie Schiphol brengt 179.000 euro op

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft de afgelopen vakantieperiode (juli en augustus) voor ruim 179.000 euro aan openstaande boetes geïnd van mensen die het land uit wilden reizen. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is het grootste deel daarvan, ongeveer 100.000 euro, in augustus binnengehaald.

Ondanks de grote drukte op de luchthaven in verband met de zomervakantie zijn er geen grote incidenten geweest, zei de woordvoerder dinsdag. "Het is over het algemeen allemaal redelijk rustig verlopen." De marechaussee heeft meer personeel dan normaal ingezet om alles ordentelijk te laten verlopen, onder meer bij de paspoortcontrole.

Wel moesten in juli en augustus 1666 personen aan een noodpaspoort worden geholpen, maar ook dat is niet uitzonderlijk voor zo'n drukke periode. Tot nu toe zijn dit jaar 157 imitatiewapens in beslag genomen. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen op 1 september de teller op 1344 stond. Nepwapens zijn in het buitenland gemakkelijk te krijgen, maar ze zijn verboden in Nederland en marechaussee en douane controleren er streng op.