Advies: legaliseer poker via internet

Pokeren via internet moet legaal worden. Dat stelt een commissie die demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) van advies moest voorzien over gokken via internet. Pokersites moeten in aanmerking kunnen komen voor een vergunning.

Andere illegale vormen van online gokken moeten strafbaar blijven, staat in het maandag verschenen advies. Dat is omdat de belangstelling voor poker verreweg het grootst is, terwijl de regels altijd hetzelfde zijn en het verslavingsrisico relatief laag is. Bovendien zullen bezoekers van verboden 'live' pokerwedstrijden wegblijven als ze legaal op internet kunnen spelen, hoopt de commissie.

Nu nog illegale pokersites moeten volgens de commissie een vergunning kunnen aanvragen. De staat wijst vervolgens een vast aantal vergunningen toe, voor beperkte tijd. De Kansspelautoriteit, een overheidsinstelling die in oprichting is, moet gaan controleren of de pokersites met een vergunning zich aan de regels houden. Deze instelling moet ook jacht gaan maken op pokersites zonder vergunning.

Illegale goksites die in het buitenland zijn gevestigd, moeten volgens de commissie worden aangepakt via internetproviders. Die zouden de sites moeten blokkeren. Ook zouden banken betalingsverkeer moeten tegenhouden en moet er een verbod komen op reclame door buitenlandse goksites, stelt de commissie, die wordt voorgezeten door Geert Jansen, commissaris van de koningin in Overijssel.

Overigens zijn er veel pokeraars die beweren dat poker helemaal geen kansspel is. De rechtbank in Den Haag gaf hen onlangs gelijk. De organisator van een pokertoernooi werd vrijgesproken, nadat zijn advocaat had aangevoerd dat poker geen kansspel maar een behendigheidsspel is. Hirsch Ballin houdt tot nu toe echter vol dat poker een vorm van gokken is.