Man bewaart dode moeder in rugzak

De Japanse zoektocht naar mensen boven de honderd heeft opnieuw tot een schokkende ontdekking geleid. In Tokio vonden de autoriteiten het stoffelijk overschot van een vrouw die 104 jaar oud zou zijn, maar al ruim negen jaar is overleden. De plek waar ze de vrouw vonden, was echter ronduit bizar: de vrouw zat dubbelgevouwen in de rugzak van haar zoon.

De zoon zei dat hij de begrafenis niet kon betalen. Lokale autoriteiten hadden de vrouw na het bereiken van de honderdjarige leeftijd 150.000 yen (1380 euro) geschonken. Zulke giften worden echter regelmatig aan familieleden gegeven. De politie is een onderzoek begonnen naar de zoon voor het toebrengen van schade aan een menselijk lichaam en het illegaal opstrijken van pensioengelden.

Japan doet onderzoek naar de ongeveer 40.000 honderdplussers in het land, nadat een man uit Tokio al dertig jaar dood bleek te zijn. Bijna tweehonderd honderdplussers lijken tot nu toe verdwenen te zijn. De Japanse autoriteiten vrezen dat de nabestaanden nog wel pensioengeld en andere sociale voorzieningen opstrijken.