Opnieuw steunbetuiging CDA'ers

Een groep van zeventien CDA-bestuurders heeft per brief het vertrouwen uitgesproken in fractieleider Maxime Verhagen, die namens het CDA onderhandelt met de VVD en PVV over een nieuw kabinet.

De brief is een initiatief van onder anderen de Tilburgse wethouder Erik de Ridder. De groep ondertekenaars bestaat verder uit wethouders, burgemeesters en fractievoorzitters uit met name de zuidelijke provincies.

Zij hebben de brief gestuurd omdat volgens hen vooral de critici binnen het CDA zich roeren nu Verhagen onderhandelt over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders. Partijprominenten als oud-premier Dries van Agt, maar ook lokale politici spraken zich de afgelopen tijd uit tegen onderhandelingen met Wilders.

"Wij willen graag ook het andere geluid laten horen, het geluid dat wij van velen horen wanneer wij dagelijks met zeer veel mensen spreken", schrijven de CDA'ers. "Het geluid van een groot vertrouwen in ons CDA." En Verhagen krijgt daarbij als onderhandelaar 'alle vertrouwen'.

Het is de tweede steunbetuiging in twee dagen tijd die het CDA krijgt. Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker kreeg woensdag nog een petitie aangeboden waarin eveneens steun werd uitgesproken voor de partijtop. Dit verzoekschrift was een reactie op een petitie van CDA'ers die vinden dat de onderhandelingen met Wilders moeten worden gestaakt. Die werd ook woensdag aangeboden; beide petities werden ondertekend door ongeveer duizend leden.