SP roept Kamer terug van reces om pensioenen

De SP wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan de tand te voelen over de problemen bij de pensioenfondsen. Dat laat Kamerlid Paul Ulenbelt donderdag weten.

Donner kondigde dinsdag aan dat een aantal pensioenfondsen de pensioenen per 1 januari moet verlagen. Dat is nodig omdat de fondsen in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de economische crisis. Om welke fondsen het gaat, werd echter niet bekendgemaakt.

Volgens de Tweede Kamer zorgt dit voor onrust bij veel gepensioneerden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA) kondigde daarom al aan dat ze meteen na het zomerreces een debat wil met Donner. Zij wil weten of verlaging van de pensioenen nog kan worden voorkomen.

Ulenbelt wil ook weten of deze maatregel wel nodig is. Hij steunt daarom het debat, maar wil niet wachten tot begin september. Donner moet snel bekendmaken om welke pensioenfondsen het gaat, stelt hij. Nu zorgt de bewindsman voor onzekerheid bij iedere gepensioneerde. "De minister roept dat er brand is, maar hij zegt niet waar."

De SP'er verwacht dat hij steun van andere partijen krijgt voor dat verzoek. Is dat het geval, dan vindt het debat waarschijnlijk volgende week dinsdag plaats.