Verhagen eist garanties van Wilders

Gevoelige onderwerpen als vrijheid van godsdienst en bestrijding van discriminatie moeten bij een volgend kabinet op geen enkele wijze in gevaar komen. Die eis heeft CDA-fractieleider Verhagen gesteld in de onderhandelingen met de VVD en PVV. Volgens bronnen rond de formatiebesprekingen reageert Verhagen daarmee op de groeiende onrust in de achterban van het CDA.

De garanties, waaronder bijvoorbeeld etnische registratie valt, moeten in het regeerakkoord terechtkomen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een gedoogakkoord voor Wilders, waarmee hij zijn achterban kan uitleggen waarom hij het kabinet, ondanks de verschillen van mening, steunt. Hierin moet Wilders zich ook verplichten het kabinet niet ten val te brengen over de 'garantiepunten' die het CDA eist. De fractieleider van de PVV behoudt hierbij wel het recht ‘te zeggen wat hij wil'.

CDA en VVD eisen in ieder geval dat de PVV instemt met bezuinigingen van achttien miljard euro. Ook de wens van het CDA om 'fraaie volzinnen' in het regeerakkoord op te nemen betreffende de rechtsstaat en gelijkheid van burgers kan op steun van de liberalen rekenen, ondanks het feit dat de VDD vindt dat de Grondwet die aspecten eigenlijk al dekt. De angst voor het stranden van het regeerakkoord op een kritisch CDA-congres ligt echter ten grondslag aan deze steun.

De verwachtingen op het Binnenhof zijn dat Wilders met de voorstellen akkoord zal gaan, omdat hij zelf vindt dat de PVV binnen de grenzen van de rechtsstaat handelt.