Kerk VS gaat Korans verbranden op 9/11

Wanneer Wilders een toespraak houdt op de resten van Ground Zero, zal aan dezelfde Atlantische kust, enkele duizenden kilometers zuidelijker, een boekverbranding plaatsvinden waarbij zo veel mogelijk Korans zullen worden vernietigd. Dit initiatief wordt genomen door een kerk in de staat Florida.

Het Dove World Outreach Center in Gainesville meldt op haar Facebook-pagina dat ze een "Internationale Verbrand een Koran Dag” zullen organiseren op 11 september, precies 9 jaar na de aanslagen in New York en Washington. Andere religieuze groeperingen worden opgeroepen mee te doen in hun 'stance tegen het kwaad van de Islam. Islam is van de duivel!', aldus de kerk.

'Islam niet welkom in de VS'
Dominee Terry Jones vertelt: “Islam en de sharia-wetten zijn verantwoordelijk voor 11 september. (…) We zullen Korans verbranden omdat we vinden dat het tijd is voor christenen, kerken en politici, om op te staan en nee te zeggen; Islam en sharia zijn niet welkom in de Verenigde Staten.”

De dominee voegt daaraan toe, sinds de mededeling op Facebook veel doodsbedreigingen te hebben ontvangen. “Maar we kunnen niet reageren met angst, noch onze overtuigingen compromitteren. Iemand moet het doen.” Een jihadistisch forum genaamd Al-Falluja dreigt 'rivieren van Amerikaans bloed te zullen vergieten', in 'een oorlog zoals die nog nooit is vertoond'.

'Bang dat de vonk overslaat'
Ook mainstream-groeperingen vanuit de moslimgemeenschap van de VS reageren afkeurend. Woordvoerder van de Council on American-Islamic Relations (CAIR), Ramsey Kilic, reageert: “Jammer genoeg is islamofobie in Florida en door heel het land groeiende. (…) Ik ben bang dat degenen die anti-moslimsentimenten koesteren, deze actie als legitiem zien en zullen aangrijpen om moskees of moslims publiekelijk aan te vallen.”

De woordvoerder van CAIR zegt echter zo weinig mogelijk aandacht te willen geven aan de actie van de kerk. “Dat is precies wat ze willen.” De Facebook-pagina van de kerk staat sinds de oproep vol met bedreigende berichten jegens moslims.

Ook demonstratie tegen homo-burgemeester
De kerk heeft op twee augustus jongstleden ook een demonstratie georganiseerd tegen hun in april verkozen burgemeester, omdat deze openlijk homoseksueel is. Volgens de dominee Jones is homoseksualiteit 'een schande voor God'. De burgemeester weigert overigens af te treden.