'Jaarlijks half miljoen zieken door barbecuevlees'

Ieder jaar worden ongeveer een half miljoen Nederlanders ziek doordat ze bedorven vlees hebben gegeten bij een barbecue. Dat concludeert het Voedingscentrum uit een peiling onder ruim duizend Nederlanders. Volgens het centrum valt veel leed te voorkomen door vlees en vis na aankoop sneller in de koelkast te stoppen.

Mannen zijn grotere zondaars dan vrouwen als het daar op aankomt. Bijna een kwart van de mannen doet er na de boodschappen meer dan een uur over om de waren op te bergen. Bij de vrouwen is dit maar dertien procent.

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar zouden het meeste risico lopen. Meer dan een kwart denkt er niet bij na of ze hetzelfde bord en bestek voor rauw vlees en gegrild vlees gebruiken. Ook laten zij vaker eten buiten de koelkast staan. Dertien procent van de jongeren geeft aan wel eens ziek te zijn geworden van de barbecue, terwijl dat onder alle respondenten samen minder dan vijf procent is.

De hoogopgeleide mannen gebruiken juist het minst vaak een koeltas. Ook controleren zij vaker niet dan wel of kippenvlees is voorgegaard. In 2006 concludeerde het Voedingscentrum al dat zij ook slordiger zijn als het gaat om het vaak wassen van vaatdoeken.