'Bezoek Wilders aan New York schaadt Nederland'

Het bezoek dat Geert Wilders op 11 september aan New York brengt is riskant en kan schadelijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat zei CDA-senator en partijprominent Hans Hillen zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Volgens Hillen moet Wilders rekening houden met zijn nieuwe rol nu de VVD, het CDA en de PVV onderhandelen over een coalitie. "Als dat kabinet er komt, moet hij niet alleen het belang van de PVV, maar ook het belang van Nederland in het oog houden."

Ook Frans Leijnse, lid van de Eerste Kamer namens de PvdA, vindt de speech van Wilders tijdens een demonstratie tegen de bouw van een moskee nabij Ground Zero onverstandig. "Als ondersteuner van het regeringsbeleid heeft hij een bredere verantwoordelijkheid. Hij wordt onderdeel van de coalitie, dan vertegenwoordigt hij de Nederlandse regering".

Wilders toont zich niet onder de indruk van de kritiek van Hillen. "Ach, laat hem er maar vast aan wennen. Ik ga natuurlijk gewoon en zal zeggen wat ik wil", reageert hij. Hij verwijst naar de verklaring die hij samen met Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) deed uitgaan toen ze besloten te gaan onderhandelen. "Ik mag en ga zeggen wat ik wil over de idiote bouw van een moskee op Ground Zero en CDA en VVD mogen op hun beurt daarover zeggen wat ze vinden, ook als ze kritiek hebben."

De demonstratie is georganiseerd door Stop Islamization Of America en vindt plaats vlakbij de plek waar op 11 september 2001 de aanslag werd gepleegd op de WTC-torens. Andere sprekers zijn de Republikeinse politicus Newt Gingrich en nabestaanden. Wilders vindt het 'absurd' dat bij Ground Zero een moskee wordt gebouwd, vlakbij de plaats 'waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde'. Dat is een belediging voor de duizenden slachtoffers en hun nabestaanden, aldus de PVV-leider.

'Bezoek Wilders aan New York schaadt Nederland'
'Bezoek Wilders aan New York schaadt Nederland' (Foto: Novum)