Terror Jaap verliest zaak loonbelasting

De winnaar van De Gouden Kooi, Jaap Amesz, heeft in een rechtszaak over de heffing van loonbelasting over zijn gewonnen prijzengeld aan het kortste eind getrokken. Een rechter bepaalde dat de Belastingdienst terecht loonbelasting heeft geheven in plaats van kansspelbelasting.

Amesz, beter bekend onder zijn artiestennaam Terror Jaap, won 1.351.000 euro in de finale van De Gouden Kooi. Op verzoek van de Belastingdienst hield Talpa direct 453.923,30 euro aan loonbelasting in. Jaap was echter van mening dat er 25 procent kansspelbelasting ingehouden moest worden, maar de rechter was het met de Belastingdienst eens dat hier sprake moet zijn van loonbelasting.

Fiscalist Monique Ligtenberg van tijdschrift Fiscaal up to Date plaatst haar vraagtekens bij de uitspraak. "Jaap stelt zich op het standpunt dat er kansspelbelasting (25 procent) en geen loonheffing (oplopend tot 52 procent) betaald moet worden over het prijzengeld. Daar sluit ik me bij aan. Deze uitspraak van de rechter lijkt me onhoudbaar. Maar zolang die staat, zijn deelnemers aan tv-spelletjes gewaarschuwd."