Zorgen over omroepplannen nieuw kabinet

De publieke omroep vreest voor het verdwijnen van veel banen als het kabinet VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV er komt. De zorgen in Hilversum zijn groot, meldt Ton F. van Dijk, voormalig netwerkcoördinator van de publieke omroep en tegenwoordig voorzitter van de vereniging van tv-producenten OTP in de Volkskrant.

Honderden of zelfs duizenden banen worden mogelijk geschrapt als de plannen van de drie partijen doorgaan, vreest Van Dijk. De VVD wil dat er twee tv-netten komen, de PVV pleit zelfs voor slechts een net. Ook het CDA sluit het schrappen van een net niet uit. Door deze 'draconische' maatregelen dreigt de Nederlandse televisie-industrie 'naar de filistijnen' te gaan.

De gemeente Hilversum heeft informateur Ivo Opstelten een brief geschreven waarin gewaarschuwd wordt voor massaontslag bij de publieke omroep. De gemeente trekt de vergelijking met de sluiting van de vestiging van Organon in Oss, waarbij duizenden banen verloren zijn gegaan. Momenteen telt de publieke omroep 3900 banen.