'Geef optie publieke omroep op te zeggen'

Het moet mogelijk worden de publieke omroep op te zeggen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een enquête die de krant heeft laten uitvoeren. Hoe groot de meerderheid is, staat er niet bij.

Het kijk- en luistergeld, zo'n 75 euro per huishouden, wordt geïnd via de belasting. Er is dus geen optie om het niet te betalen. Slechts één op de vijf ondervraagden vindt de omroep dit bedrag waard. Bijna dertig procent betaalt liever niks en drie procent is bereid meer te betalen.Wie de omroep opzegt, moet hem dan volgens zeventig procent ook niet meer ontvangen.

Van de ondervraagden vindt 45 procent de omroep vergelijkbaar met voorzieningen zoals dijken, wegen en defensie, 48 procent vindt dat niet. Verder vindt 57 procent dat de omroep net zoals de Engelse BBC geen reclames meer moet uitzenden. Ongeveer 35 procent wil de huidige mix van reclame-inkomsten en belastinggeld in stand houden.

De ondervraagden noemen de programma's volgens de krant gevarieerd en van grote waarde voor de maatschappij, maar de helft vindt dat het bestel niet onafhankelijk is van politiek en commercie.

De publieke omroep moet volgens de 544 ondervraagden uit maximaal twee tv-zenders en drie radiostations bestaan. Dat sluit aan bij de plannen die VVD en CDA met de omroep hebben. De PVV wil nog verder gaan.