Roze Zaterdag in 2012 in Haarlem

Roze Zaterdag vindt in 2012 plaats in Haarlem. Dat meldt de stichting Roze Zaterdagen Nederland maandag. Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride.

Ook vanuit Leeuwarden had een groep initiatiefnemers aangegeven graag daar in 2012 Roze Zaterdag te willen organiseren. Voor Haarlem is onder meer gekozen vanwege de spreiding over Nederland, zegt een woordvoerder van de stichting. In 2011 is Groningen een jaar lang de Roze Stad.

Daarbij bestaat de groep initiatiefnemers uit Haarlem uit zowel mannen als vrouwen, tegenover alleen mannen in Leeuwarden. Ook hebben de Haarlemse initiatiefnemers meer ervaring met het organiseren van dit soort evenementen, vertelt de woordvoerder.

Roze Zaterdag bestaat al zo'n dertig jaar en is de Nederlandse versie van de Gay Pride, die overigens niet verward moet worden met de Amsterdam Gay Pride. Het laatste evenement is oorspronkelijk vooral een feest rondom de Canal Parade. Roze Zaterdag is niet alleen een groot homo-feest, maar heeft ook een demonstratief en politiek karakter. Het homo-evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Dit jaar werd Roze Zaterdag in Amersfoort gevierd.